Lego® Serious Play®

Lego® Serious Play® is een gefaciliteerde, ervaringsgerichte communicatie- en probleem-oplossings methode, die vooral geschikt is voor complexe groeps-uitdagingen of diepere één-op-één sessies.
Het is innovatief, leuk om te doen, en erg effectief.

In een groep bouwen alle groepsdeelnemers hun eigen 3D Lego model aan de hand van de vragen van de facilitator. Deze modellen zijn de basis voor groepsdiscussies, het delen van kennis, het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen.

In één-op-een sessie heeft een coach of therapeut de vragen voorbereid, en wordt aan de hand van het Lego model dieper ingegaan op een onderliggende issue.

 

De Lego® Serious Play® methode is ontwikkeld na uitgebreid onderzoek. Het is gebaseerd op het ‘hand-knowledge’ concept en de overtuiging dat iedereen binnen een organisatie kan bijdragen aan de discussie, de beslissingen en het resultaat.

Waarom Lego® Serious Play® gebruiken?

De Lego® Serious Play® methode is een leuke en zeer effectieve manier om complexe issues op te lossen, waarbij gebruik gemaakt wordt van de kennis van alle deelnemende groepsleden.

Deze methode zorgt altijd voor een hoge betrokkenheid, deelname en fun-factor. Maar vooral wordt een eindresultaat bereikt waar alle groepsleden aan bijgedragen hebben, en waaraan iedereen gecommitteerd is.

Behalve effectief is Lego® Serious Play® ook zeer efficiënt. Met een groep kan je in één of enkele dagen een duidelijk resultaat bereiken voor een complexe issue, waarbij de deelnemers helemaal aligned zijn.

In een één-op-één sessie sta je versteld van wat er allemaal uit het onderbewuste boven water komt, deelnemers blijken veel meer te weten waar ze zich niet bewust van zijn.

Mensen willen van nature bijdragen aan en invloed uitoefenen op de dingen die zij belangrijk vinden. Met deze methode heeft iederéén de kans om zijn kennis en ervaring te delen. In tegenstelling tot de ‘Leaning backward’-meetings waarin slechts een paar mensen praten en beslissingen nemen.

Lego® Serious Play® werkt ook goed in groepen of teams met persoonlijke issues, omdat de discussie over de gebouwde Lego modellen gaat, en niet over de personen die ze gemaakt hebben.
Teambuilding is altijd een gevolg van het werken met de Lego® Serious Play® methode. Het kan natuurlijk ook het hoofddoel zijn.

In het bouwen van een Lego model gebruik je al de kennis die je hebt, ook de kennis waarvan je niet bewust bent; uit research blijkt dat je handen direct verbonden zijn met 70 tot 80 procent van je hersencellen. Door deze connecties weet je door je handen te gebruiken meer dan je bewuste brein aan kan; dit is het ‘Hand Knowledge’ concept.

Met Lego® Serious Play® ‘denk je met je vingers’, waardoor je inzichten, inspiratie en verbeeldingskracht bij jezelf losmaakt.

Het Kernproces van Lego® Serious Play®
De 7 toegepaste technieken van Lego® Serious Play®
Meer informatie over Lego® Serious Play®
Miniworkshop Lego® Serious Play®